×
Eventil - Find Tech Events
Official mobile app
FREE - In Google Play
View
×
Eventil
Official mobile app
FREE - In App Store
View

Large-Scale Continuous Delivery

Feb 19, 2019 · Tuzla, Bosnia and Herzegovina

S problemom procesa razvoja softvera, koji obuhvata korake od pisanja koda do postavljanja aplikacije u produkciju, suočava se većina kompanija u IT sektoru. Različite tehnologije i alati ubrzavaju razvoj automatizacijom određenih koraka te zajedno čine praksu poznatu pod nazivom Continuous Integration (u daljem tekstu CI). CI praksom dobivamo automatiziran build i pokretanje testova tako da se greške prilikom razvoja otkrivaju u ranoj fazi. Bitan sistem kod kompanija sa većim brojem programera je i kontrola verzija koda (CVS, SVN ili Git) kao i sam način pohranjivanja artifakata koristeći alate poput JFrog Artifactory. Ovo su poznate prakse koje rješavaju probleme u samom razvoju.

Iako alati za CI rješavaju mnoge probleme, proces se usporava dolaskom na korak deploymenta, odnosno postavljanja i pokretanja aplikacija na serverima. Deployment softvera često ne dobiva toliko pažnje kao ostali procesi. Međutim, deployment u produkciju može biti vrlo složen kada se radi o visoko distribuiranim sistemima koji zahtijevaju širok spektar različitih aplikacija. Zavisno od broja servisa, balancera i servera, kompleksnost procesa kao i potrebno vrijeme za njegovo izvršenje mnogostruko raste.

Infobip je kompanija koja pokriva oko 800+ moblinih operatera i ima 200K klijenata sa preko 7 milijardi transakcija svakog dana. Trenutno imamo preko 750 različitih servisa na oko 4000 instanci u 30 Data Centara. Sve ove aplikacije razvija i održava grupa od oko 300 software i network inženjera, te je u mogućnosti da u par minuta stavi novu verziju aplikacije u produkciju više puta u jednom danu. U sesiji ćemo vam prezentirati kako smo počeli te kako smo evoluirali naš deployment proces. Izazovi koje smo savladali te oni sa kojima se i dalje susrećemo. Takođe, prezentirati ćemo vam kako izgleda jedan deployment proces od početka do kraja i alate koje koristimo. Neki od alata koje koristimo smo sami razvili kako bi dostavili nove stvari našim klijentima čim su gotove, sigurno i kontrolisano bez prekida.

Predavanje će održati Aleksandar Dostić (https://www.linkedin.com/in/aleksandar-dostic-b4187468/ ) koji je završio "Teorijsku kompjutersku nauku" na Univerzitetu u Sarajevu. Posljednjih osam godina radi u Infobipu, na automatiziranju deployment procesa i automatskom provizioniranju virtuelnih mašina. Kao predavač gostovao je na Univerzitetu u Groningenu i JavaCro konferenciji, gdje je prezentirao rješenja za brz deployment različitih verzija servisa na kompleksnom privatnom cloud okruženju.

Pored interesantne tematike i prilike za diskusiju, i ovaj put vam nudimo šansu da osvojite korisnu i vrijednu nagradu! Kako biste učestvovali u izvlačenju, potrebno je da popunite podatke u formi na linku ispod:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=hgrv93kxzEeEl_O13Q0p-ib03vPVeLxLjowMabl5cXBUNDJHWU1FR0dRS0w4VzAxMlBWTE5XT0hZTy4u

Podaci će biti korišteni za učešće u nagradnoj igri, dostavljanje materijala sa meetUp-a, te prikupljanje feedbacka.

Vaša email adresa bit će iskorištena za izvlačenje dobitnika nagrade, te kako bismo vam, po završetku meetUp-a, dostavili materijale o ovoj temi i dali vam priliku da ocijenite organizaciju eventa, temu i predavača.​

Event organizers
  • Let's Talk about IT Sarajevo

    We are a group of people interested in sharing and discussing hot topics in a world of IT. Our goal is to expand and support IT community in the region, give back the knowledge acquired through years of experience building scalable solutions, as well as to explore other inputs and ideas.You like technology and exploring exciting new ideas? Don't be shy, join us! :)

    Recent Events
    More

Are you organizing Large-Scale Continuous Delivery?

Claim the event and start manage its content.

I am the organizer
Social
Rating

based on 0 reviews