CoderDojo Vilvoorde - 20/09/19

Sep 20, 2019 · Vilvoorde, Belgium

Over CoderDojo

CoderDojo  organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring.

Dojo's worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door vrijwilligers. Enerzijds zijn dit coaches met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen. Anderzijds hebben we ook cooks die de praktische organisatie van de Dojo op zich nemen. CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd.  CoderDojo wilt aan iedereen tonen dat programmeren niet enkel voor nerds is. Onze coders bouwen super leuke projecten en zijn daarom het voorbeeld bij uitstek dat technologie tof kan zijn. CoderDojo heeft daarom maar één regel: "Above all: be cool!".

Praktische informatie

Ben je  jonger dan 12 jaar dan word je begeleid door (een van) je ouders. Het is voor de begeleiders niet haalbaar om de kinderen intensief te begeleiden. Zij kunnen helpen bij vragen, nieuwe code aanleren, inspiratie geven, …  Als ouder merk je vlugger als je kind iets niet begrijpt of niet kan. Op dat moment kan je als ouder ingrijpen, de informatie opnieuw uitleggen, je kind stimuleren , … Kinderen die met een ouder naar de CoderDojo komen én jongeren boven 12 jaar behouden het recht op voorinschrijving. Kinderen jonger dan 12 jaar die zonder ouder naar de CoderDojo kunnen pas inschrijven samen met de kinderen op de wachtlijst.

Je dient te beschikken over een laptop. De coaches zullen ervoor zorgen dat alle benodigde software geïnstalleerd zal worden of zullen je vooraf laten weten als je iets specifieks nodig hebt. Heb je echt geen laptop, geef dit aan en dan zal CoderDojo proberen een draagbare computer te voorzien.


Registreren & annuleren

Het inschrijvingsformulier zal voornamelijk persoonlijke gegevens verzamelen over de  deelnemer. In enkele gevallen zal ook bijkomende informatie over de ouder/voogd worden gevraagd, en dat zal dan ook expliciet vermeld worden. We vragen bij de inschrijving aan alle deelnemers om een e-mailadres en telefoonnummer van de ouders of voogd op te geven. Indien nodig  zal CoderDojo  rechtstreeks contact opnemen met de ouders of voogd.

We waarderen het dat deelnemers de tijd nemen om hun bestelling actueel te houden, en als je niet aanwezig kan zijn, is het gemakkelijk om jouw inschrijving te annuleren vanuit jouw Eventbrite account. Meld je aan bij Eventbrite.com, ga naar de pagina tickets, en zoek uw bestelling. Klik op jouw bestelling om gedetailleerde informatie te bekijken, en selecteer vervolgens "Order annuleren" om uw inschrijving te annuleren. Je zal een e-mail ontvangen om de annulering te bevestigen. Blijkt dat niet meteen te lukken, dan kan je ons altijd contacteren via vilvoorde@coderdojobelgium.be.


Trajecten

Er zijn verschillende trajecten waaraan je kan deelnemen.

Voor 7+

Als je nog helemaal geen ervaring hebt, start je best met Scratch.

Ben je wat uitgekeken op Scratch of wil je een moeilijker traject, dan kan je een stapje verder gaan met het traject Micro:Bit & AppInventor. Je werkt nog altijd op dezelfde manier met blokken zoals je gewoon bent in Scratch. Maar je programmeert een ander toestel (=micro:bit) of een app voor je smartphone. Schrijf je enkel in voor dit traject als je al ervaring hebt met Scratch!

Voor 12+

Voor jongeren van het eerste middelbaar of ouder zijn er de trajecten Javascript en Arduino waar je tekstgebaseerd leert programmeren. Enkel voor gevorderden!

Met Javascript kun je bijna alles maken. Samen met HTML en CSS zal je leren hoe je websites, apps voor telefoon en laptop, servers bouwt en zelfs robotjes kunt programmeren. Deze sessies zijn geschikt voor zowel beginners als meer gevorderde leden. We zullen indien nodig vanaf nul beginnen en verdieping bieden voor zij die dit wensen. Wat is er nodig om je in te schrijven? Veel geduld, minstens 12 jaar en de bereidheid om tekstueel te programmeren. Voorkennis van scratch (of een andere programmeertaal) en basis engels is altijd een pluspunt.

Het Arduino traject : Arduino is een (electronica) platform gebaseerd op een microcontroller (programmeerbare "chip") met alle toeters en bellen om direct aan de slag te gaan. Het kan zo simpel zijn als een knipperlichtje maken, je kan het zo makkelijk (of moeilijk) maken als je wil. Het materiaal "de hardware" is steeds voorzien. We werken rond projecten die daarom niet op voorhand volledig zijn uitgewerkt, en beperken zich zeker niet tot 1 sessie.

Heb je (enige) ervaring met programeren (moet niet specifiek met arduino zijn), ken je basis begrippen zoals "If then else", variabelen, functies of routines, lussen (for, while, ...) Heb je ook interesse om iets meer tastbaars te maken (autotje, lichtjes, sensoren,...) maar heb je geen idee hoe eraan te beginnen, heb je zelf een idee om iets te ontwikkelen (mag van 't internet afkomen), heb je op school of elders reeds met arduino gewerkt en wil je een stapje verder gaan? Ben je bereid tot het iets moeilijkere werk (niet alles wordt je op een schoteltje aangeboden) en schrikt het je niet af om af en toe hard te moeten zoeken naar de oplossing voor een bug? Je hebt de "drive" om je in iets vast te bijten, zelf met mogelijke oplossingen te komen.

 

Vragen

Contacteer ons via vilvoorde@coderdojobelgium.be! Tot snel!


Wij respecteren je privacy

CoderDojo is leuk en daarom tonen wij graag waar we mee bezig zijn. We nemen tijdens onze activiteiten foto’s van onze deelnemers en begeleiders die we daarna op sociale media plaatsen. Het kan gebeuren dat je zoon of dochter daarom gefotografeerd of gefilmd wordt tijdens een CoderDojo activiteit. Wij gebruiken dit beeldmateriaal niet op flyers of voor uitvoerige campagnes zonder hiervoor nog eens expliciet toestemming te vragen. Indien je liever wilt dat geen foto’s van je kind gebruikt worden, kan je dat tijdens het registreren aangeven.

We respecteren bovendien ook je data. Meer weten? Bekijk dan zeker even onze privacy verklaring op de website.

Are you organizing CoderDojo Vilvoorde - 20/09/19?

Claim the event and start manage its content.

I am the organizer
Social
Rating

based on 0 reviews

Featured Events