CoderDojo Torhout - 12/02/22

Feb 12, 2022 · Torhout, Belgium
Tijdens een CoderDojo leren meisjes en jongens tussen 7 en 18 jaar programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enz.

WE WACHTEN DE CORONACIJFERS EVEN AF. IN HET GEVAL ER GEEN FYSIEKE DOJO ZAL PLAATSVINDEN ZAL ER WEL EEN ONLINE ALTERNATIEF ZIJN. HOU ONZE WEBSITE

Website CoderDojo Torhout

in de gaten.

lees het protocol aub grondig door www.coderdojobelgium.be/protocolCovidNL

Te volgen veiligheidsmaatregelen

Lees bovenstaand protocol goed na. Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste maatregelen.

  • Vanaf 12 jaar is een mondmasker verplicht!
  • Eigen mondmasker dien je verplicht mee te brengen;
  • Indien je als begeleider (ouder, grootouder, voogd, ...) bij het ingeschreven kind wenst te blijven dien je je apart te registreren met een ticket "Begeleider VIK".
  • Indien je de laatste 7 dagen symptomen gehad hebt van COVID-19 blijf je thuis;
  • Indien je tot de risicogroep behoort heb je de toelating van een ouder/opvoeder/arts om aanwezig te zijn ;
  • De ontvangst gebeurt buiten: ook daar hou je 1,5 m afstand ten opzichte van de andere mensen;
  • Bij aankomst en vertrek desinfecteer je je handen (CoderDojo Torhout voorziet desinfecterende gel);
  • We zullen zo veel mogelijk deuren/ramen openen om te verluchten. Breng daarom een extra trui/jas mee;
  • De pauze gebeurt buiten. Een drankje en koekje wordt door de coaches gebracht. Na de pauze worden de handen gewassen en/of gedesinfecteerd;
  • Alle andere basisregels wat betreft hygiëne worden in acht genomen. (de mond en ogen niet aanraken, hoesten en niezen in de elleboog, de handen wassen na een bezoek aan het toilet, …)

We rekenen op jullie gezond verstand! Laat ons er een leuke maar ook veilige voormiddag van maken!

Over CoderDojo 

CoderDojo  organiseert gratis programmeerclubs, de zogenaamde "Dojo's". Op die Dojo's leren meisjes en jongens programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen enzovoort. Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring.

Dojo's worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door vrijwilligers. Enerzijds zijn dit coaches met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen. Anderzijds hebben we ook cooks die de praktische organisatie van de Dojo op zich nemen. CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd.  CoderDojo wilt aan iedereen tonen dat programmeren niet enkel voor nerds is. Onze coders bouwen super leuke projecten en zijn daarom het voorbeeld bij uitstek dat technologie tof kan zijn. CoderDojo heeft daarom maar één regel: "Above all: be cool!".

Praktisch informatie 

Deelnemers tussen 7 en 18 jaar zijn toegelaten. Deelnemers jonger dan 12 worden het best begeleid door een ouder. De ouders hoeven niet de hele tijd aanwezig te zijn, maar moeten wel in de buurt blijven zodat we hen kunnen contacteren. We appreciëren het als ouders een halfuur voor het einde van de Dojo terugkeren om het toonmoment mee te maken en de vrijwilligers achteraf wat te helpen bij het opruimen.

De deelnemer dient te beschikken over een laptop. De coaches zullen ervoor zorgen dat alle benodigde software geïnstalleerd zal worden. Zorg ervoor dat de gebruikersnaam/wachtwoord gekend is om software te kunnen installeren. Indien je geen laptop hebt, dan kan je er misschien een lenen van je broer, ouders, familie, … . Indien ook dat niet lukt dan zal CoderDojo Torhout proberen om een (draagbare) computer te voorzien. LET OP: het aantal computers dat wij ter beschikking hebben is beperkt. Vraag dus best bij inschrijving of er nog een computer beschikbaar is om de dag zelf niet teleurgesteld huiswaarts te moeten keren. Sowieso geven we de voorkeur aan een laptop omdat de deelnemer dan eventueel thuis verder kan werken aan zijn/haar project.

Registreren & annuleren

Wil je bijvoorbeeld 2 kinderen inschrijven dan zal je twee aparte inschrijvingen moeten doen.

Het inschrijvingsformulier zal voornamelijk persoonlijke gegevens verzamelen over de  deelnemer. In enkele gevallen zal ook bijkomende informatie over de ouder/voogd worden gevraagd, en dat zal dan ook expliciet vermeld worden. We vragen bij de inschrijving aan alle deelnemers om een e-mailadres en telefoonnummer van de ouders of voogd op te geven. Indien nodig  zal CoderDojo  rechtstreeks contact opnemen met de ouders of voogd.

We waarderen het dat deelnemers de tijd nemen om hun bestelling actueel te houden, en als je niet aanwezig kan zijn, is het gemakkelijk om jouw inschrijving te annuleren vanuit jouw Eventbrite account. Meld je aan bij Eventbrite.com, ga naar de pagina tickets, en zoek uw bestelling. Klik op jouw bestelling om gedetailleerde informatie te bekijken, en selecteer vervolgens "Order annuleren" om uw inschrijving te annuleren. Je zal een e-mail ontvangen om de annulering te bevestigen. Blijkt dat niet meteen te lukken, dan kan je ons altijd contacteren via torhout@coderdojobelgium.be. Bij dringende gevallen kan u CoderDojo Torhout bereiken op 0499 60 15 80.

Trajecten 

Er zijn verschillende trajecten waaraan kan deelgenomen worden. Dit kan u steeds zelf bepalen, maar zorg ervoor dat u zich heeft ingeschreven om een vlotte werking te kunnen garanderen. We doen er alles aan om voor een vlotte organisatie te zorgen maar afhankelijk van het materiaal, aanwezige coaches en kinderen, ... behouden we het recht om een traject alsnog te annuleren.

Indien de deelnemer weinig tot geen programmeerervaring heeft dan start hij/zij met Scratch. Pas wanneer de coaches vinden dat de deelnemer voldoende ervaring heeft opgedaan kan hij/zij een ander traject volgen. 

Scratch

Het logisch denken om kleine deelproblemen in een groter geheel op te lossen is een belangrijke basisvereiste bij het programmeren, waarbij de gebruikte programmeertaal zelfs niet uitmaakt. Een speelse presentatie maakt het makkelijk om de benodigde logica te bevatten en het eindresultaat wordt enkel beperkt door hun eigen creativiteit. De overige aangeboden trajecten gaan er vanuit dat de programmatische logica aanwezig is door Scratch. 

App Inventor

Via App Inventor kunnen kinderen zelf apps maken voor hun Android telefoon. Het is een ideale overstap om de kennis van het programmeren uit te breiden naar databanken, communicatie met andere toestellen, mogelijkheden van het toestel zoals GPS, stappenteller, ... Alles gebeurt via de browser (bij voorkeur Chrome) en er hoeft geen software lokaal op de laptop te worden geïnstalleerd.

De kinderen moeten voor dit traject een eigen Android smartphone of tablet mee hebben en om het eigen programma te kunnen draaien, moet er (tijdelijk) ongekende bronnen worden aangeschakeld.

3D modeling & printing

Hier leer je een 3D-figuur ontwerpen in het softwarepakket Tinkercad. Bekijk uiteindelijk je virtueel gemaakte figuur in het echt nadat het geprint is met onze 3D-printer.

Trajecten dankzij sponsoring

Dankzij sponsoring van CERA en Kiwanis Houtland zijn we blij te kunnen melden dat we binnenkort aan de slag kunnen gaan met Lego Mindstorms, mBots en Arduino.

Ook Stad Torhout ondersteunt CoderDojo Torhout: zo hebben zij al gezorgd voor de laatste nieuwe LEGO Spike Robots alsook voor een programmeerbare Drone. Dankjewel!

Lego Mindstorms  en Spike

Dit is de ideale instap naar robotica. De kinderen leren op een grafische en eenvoudige manier hoe ze de Lego Mindstorms of Spike robot moeten leren parkeren, een lijn volgen tot zelfs het oplossen van de Rubik's kubus.

Drone

Programmeer een echte drone. Kan jij ervoor zorgen dat hij alle hindernissen kan ontwijken?

Arduino 

Arduino is een kleine computer waarmee het kind de stap naar electronica/domotica zet. Dit kan gaan van een lichtje aan te sturen, over het detecteren van aanwezigheid tot een volledig autonoom anti-inbraaksysteem of simulatie van een treinovergang. Arduino kan zowel in een professionele C++ omgeving of een grafische Scratch omgeving worden aangeleerd.

mBot

Dit behoort tot de mogelijkheden als je al een ervaren scratcher bent en eens wil kennis maken met robotica. Een mBot is een bestuurbare robot (wagentje) met allerhande sensoren om aan te sturen en dit alles kan via Scratch! 

Microbit

De microbit is een kleine computer die speciaal ontwikkeld is voor kinderen om te leren programmeren en de mogelijkheden van elekronica te ontdekken. Je kan er heel wat zaken mee doen: muziek maken, robots bouwen, een alarm voor je kamer, .... eigenlijk te veel om alles op te sommen.

Minecraft  

Een belangrijk onderdeel in Minecraft is het gebruik van de zogenaamde 'Redstone'-blokken, waarmee het mogelijk is om logische schakelingen te ontwerpen om bepaalde zaken in dit spel te automatiseren & interactief te maken. Dit kan vergeleken worden met AND-, OR-, NOT-, NAND-, NOR-, XOR- en XNOR-poorten om zowel het probleemoplossend als logisch denken te stimuleren, waarbij beide een belangrijk onderdeel zijn in het kader van het leren programmeren.

De kinderen moeten voor dit traject een eigen laptop mee hebben met officiële licentie van de Minecraft client software.

Toekomstige trajecten (momenteel dus niet actief)

HTML/CSS  

Eén van de basistalen van het internet om een website te ontwerpen is HTML en CSS. HTML zorgt voor de structuur van informatie, terwijl CSS voor een aantrekkelijk visueel geheel zal zorgen. Op die manier is het mogelijk om een eigen website te maken, en zorgen wij ervoor dat dit bereikbaar is via het internet. 

Vragen 

Contacteer ons via torhout@coderdojobelgium.be! See you soon! 

Wij respecteren je privacy

CoderDojo is leuk en daarom tonen wij graag waar we mee bezig zijn. We nemen tijdens onze activiteiten foto’s van onze deelnemers en begeleiders die we daarna op sociale media plaatsen. Het kan gebeuren dat je zoon of dochter daarom gefotografeerd of gefilmd wordt tijdens een CoderDojo activiteit. Wij gebruiken dit beeldmateriaal niet op flyers of voor uitvoerige campagnes zonder hiervoor nog eens expliciet toestemming te vragen. Indien je liever wilt dat geen foto’s van je kind gebruikt worden, kan je dat tijdens het registreren aangeven.

We respecteren bovendien ook je data. Meer weten? Bekijk dan zeker even onze privacy verklaring op de website.

Event organizers

Are you organizing CoderDojo Torhout - 12/02/22?

Claim the event and start manage its content.

I am the organizer
Social
Rating

based on 0 reviews

Featured Events